Článek

Petr Kotvald se učil hrát na porouchané pianino

05.12.2012 07:17 - nickyy95 - komentáře (0)

Zpěvák populární hudby, producent Petr Kotvald se stal hostem úterního vysílání dnes (4. prosince) po 11:00 hodině. Hostitelem byla Dvojka a moderátorka Stanislava Lekešová.

Občas může potkat každého z nás zajímavá věc, které dovede život jaksi obohatit a přinést do něj něco nového. Pro populárního zpěváka, autora hudby a tanečníka Petr Kotvalda je takovýmto impulsem aktuální účinkování ve Státní opeře Praha, kde se připravuje na uvedení premiéry muzikálu Válka s mloky. Spatřit jej tedy budeme moci v zajímavé dvojroli a o své aktuální pocity se přišel podělit i s posluchači Dvojky.

Válka s mloky ve Státní opeře Praha

Do vysílání dorazil P. Kotvald přímo z opery, kde se již tři týdny intenzivně připravuje: „Představení Válka s mloky se zkouší už poměrně dlouhou dobu, takže sem měl během uplynulých dnů co dohánět. Dnes byl navíc prvně na zkoušce i autor muzikálu Vladimír Franz.“ Premiéry představení se dočkáme 10. ledna 2013, ale do té doby zbývá ještě dlouhá doba. P. Kotvald v tomto čase rozhodně nezahálí a jeho pracovní diář je zcela zaplněn: „Já trávím svátky na koncertech. Letos oslavujeme 10. sezónu s vánočními turné, takže advent je pro mě pracovní a je to krásná tradice. Vyjíždíme na vystoupení odehrávající se po českých kostelech, takže hodně cestujeme a snažíme se navodit tu správnou atmosféru.“ Dá se tedy s P. Kotvaldem počítat na Vánoce, jako s pomocnou silou v domácnosti? „Na Štědrý den budu určitě s rodinou. To slibuji a vzkazuji domů i prostřednictvím Dvojky.“ Přestože se muzikant prý zaměřuje na mechanickou práci, jako je nakupování potravin nebo „kácení“ stromku, dovede si prý najít čas i na neskrývané lenošení.

Hudební krůčky

Kdo vlastně přivedl P. Kotvalda na „popovou“ dráhu a jaká byla jeho cesta za muzikou? Vedla skrze vánoční dárek, kterým bylo porouchané pianino. Mělo prý prasklou ozvučnici, takže neudrželo správné ladění: „Rodiče mi ho tehdy, jako dítěti, koupili v dobré vůli a udělali mi velkou radost. Bylo to mé vroucné přání.“ Umělec ovšem u klaviatury dlouho nevydržel. Díky kantorce hudební výchovy se dostal ke zpěvu, který se mu stal již osudným.

Zajímavé ale je, že původně si P. Kotvald zvolil nejprve studium na ČVUT: „Důležité je si uvědomit, že všechna má rozhodnutí probíhala v roce 74. Studovat v té době populární zpěv nebylo vůbec možné a já hledal něco, čím bych se mohl živit.“ Kariéra pěvce mu tehdy byla bohužel zapovězena, prý díky slabému a nedomykavému hlasu. Přesto, silná vůle jej nakonec přinutila vytrvat a v hudbě se nakonec prosadit.

Autor: Jan Sklenář
Zdroj: ČRo 2

Přidej komentář

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře

Zatím žádné komentáře