Článek

Petr Kotvald a jeho hity

01.02.2012 17:31 - nickyy95 - komentáře (1)

Petr Kotvald, jeden z nejpopulárnějších zpěváků 80. let. Dvorními tvůrci jeho písniček jsou od začátku sólové dráhy Jindřich Parma a textař Pavel Cmíral. Hity z tehdejší doby, např. Je v tahu, Gejzír, Satelit, Kdekdo je dál, Přísně soukromá sci-fiči Milujem se čím dál víc, zcela ovládaly čelní příčky žebříčků hitparád, v letech 1988 a 1989 mu přinesly dokonce oficiální titul Discoslavík.

Poslední zmiňovaná skladba je dodnes považována za nepsanou hymnu zamilovaných, hitparádě Českého rozhlasu vévodila celý jeden rok, dokud nebyla rádiem stažena. Druhá polovina 80. let přinesla Petru Kotvaldovi coby sólovému zpěvákovi rovněž dva bronzové slavíky (1988 a 1989). V 90. letech se i na něm odrazila porevoluční móda posluchačů preferovat hudbu „z venku“.

Na přelomu dekády se ještě kromě sólového účinkování angažoval jako zpěvák v tehdejším housovém projektu Jindřicha Parmy Hipodrom a je ve spojení s ním a stěžejním hitem Pražský haus považován za průkopníka house music u nás. V září 1996 oslavil ve vyprodaném Kongresovém centru svůj již 3000. koncert. O tři roky později, v květnu 1999, vydává své první ucelené dvojcédéčko nejúspěšnějších sólových písniček – Největší hity, koncem téhož roku rovněž premiérové vánoční album Vánoce přicházejí..., jež obsahovalo mj. budoucí hit Vánoce hrajou glórijá. Velký úspěch v prodejnosti profilového alba i písní z něj v rotacích i hitparádách jednotlivých rádií předznamenal, že Petr Kotvald se vrátil na výsluní v plné síle.

Nové hity Dej nám sex, Plačky nebo Francouz, spojené s tímto albem, na nějž byly přidány mezi novinkami, se staly jedněmi z nejhranějších písniček let 1999 a 2000 vůbec. A úspěch alba předznamenal ohlas následného turné Best of 2000, kde jej na deseti koncertech v čele s opět vyprodaným Kongresovým centrem v Praze shlédlo zhruba 25 000 diváků. Vrchol Petrovy polistopadové popularity přišel o rok později, tedy v létě 2001, s megahitem Mumuland, který se stal suverénně nejhranější a nejpopulárnější písní roku. Na jeho závěru mu taktéž vynesl nominaci na Zlatého slavíka. Ani následné roky nebyly vůči Petru Kotvaldovi skoupé na přízeň posluchačů. Zmiňme jen ty nejvýznamnější události - hostování na pěti českých koncertech slavných ruských Tatu a zatím nepříliš konkrétní, zato však opakovanou nabídku spolupráce od Petera Freestona, bývalého tajemníka legendárních Queen, jenž netají svůj obdiv vůči písním Petra Kotvalda. Jeho song Milujem se čím dál víc dokonce považuje za nejhezčí neanglickou píseň. Po osmi letech, na podzim 2007, vydává Petr Kotvald druhý výběr nejúspěšnějších písní pod názvem 40 hitů.

A také prosinec roku 2008 je pro Petra Kotvalda velmi pracovní měsíc - kromě očekávané série vánočních koncertů jej například již 7. prosince čeká role předskokana na koncertě slavných Ricchi e Poveri na pražském Žofíně. Před pár týdny, přesně 27. října 2008, navíc vyšlo jeho druhé vánoční album, tentokrát v podobě živého záznamu vánočního koncertu.

Rok 2011 je 25. rokem profesionální sólové kariéry P.K.. Byl spuštěn web v novém kabátu. Vedle řady veřejných vystoupení se mohly příznivci P.K. těšit na „solitery“ jako Valentýnský koncert nebo turné Vánoce hrajou glórijá a koncert 25 live. A hlavně bylo natočeno novinkové album s názvem Právě tady... právě teď, které vyšlo 30. září a bude lemováno dlouho očekávaným DVD videoklipů na které se ještě čeká ;)

Přidej komentář

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře

24.04.2012 06:22 Robert

do You ALWAYS get semoone when You wnat it never semoone escaped; or are You so smart to pick only the ones You are sure of they will give in one day ? Respect anyway for what i have seen you doing