Článek

Petr Kotvald 25 let sólo

06.12.2011 17:33 - nickyy95 - komentáře (1)

Petr Kotvald je „Právě tady… právě teď“ se stejnojmenným albem. Pětadvacátý rok je sólovým hráčem.

Každý rok je to stejné. Jak přibývá vánočních stromků na náměstích, baněk ve výlohách obchodů a vůně punče u stánků, začnou se z reproduktorů rádií linout známé vánoční melodie. Klasické koledy, Suchého a Šlitrovu Purpuru či hity Johna Lennona nebo George Michaela pravidelně rozráží i popěvek Vánoce hrajou glórijá. Jedna z nejoblíbenějších písní žateckého rodáka Petra Kotvalda, který se právě před pětadvaceti lety vydal na sólovou kariéru.

K výročí si nadělil turné i novou desku Právě tady… právě teď. Navazuje v ní na svůj vánoční trhák i na hymnu zamilovaných Milujem se čím dál víc.

Na desce je i píseň odkazující na klasický rokenrolový hit Hully Gully, což je zároveň i tanec. Jaké formě dáváte přednost?

Začal jsem ve studiu zpíváním a teď se ve zkušebně protančím až ke klipu.

Hully Gully nahrálo mnoho známých interpretů včetně The Beach Boys. Máte nějakou oblíbenou verzi?

Tak to po pravdě vůbec ne. S Hully Gully ze šedesátých let máme společný jen název. Zdál se mi libozvučný. Se sloganem přišel skladatel Jindra Parma a textař Pavel Cmíral ho použil do skvělého textu o svádění, balení a vzájemném lovení v nočních klubech.

Novinka Právě tady… je podle vás Milujem se čím dál víc po pětadvaceti letech. Jak vám zní a jak se vám zpívá hymna zamilovaných po tolika letech?

Pokaždé krásně a vždy jako poprvé. Ta písnička má magickou sílu. Bylo to osudové setkání na celý život. Přesně jak říkám, tu jsem nenatočil, ale potkal. Právě tady… je hořký pop-šanson. Milujeme se. Během let jsme si mnohokrát ublížili, spolu prožili to krásné i to bolestivé, víme o sobě mnohé. Je to o zvyku, pohodlnosti a všednosti, přesto je to o naději a velké lásce na celý život.

Poděkovali vám zamilovaní za to, že při společném poslechu písně nemusejí říct ani slovo a přitom díky vám vysloví všechno?

Ano, mockrát. A při koncertech mě ohromuje, jak opakovaně lidé v sále jihnou, berou se za ruce a vlhnou jim oči.

Pětadvacet let jste sólovým zpěvákem. Rok 1986 byl pro vás profesně zlomový. Ukončil jste pětapůlletou spolupráci s orchestrem Karla Vágnera a Hanou Zagorovou a vyjel na první koncertní turné. Jaký byl Petr Kotvald před pětadvaceti lety?

Plný energie, snů a představ o životě. Prožíval euforické období, kdy byl konečně jen za sebe. Měl to štěstí, že potkal skvělé spolupracovníky a bavilo ho zpívat. Na pódiích i v životě chtěl být poctivý, nic nešidit, být přísný k sobě i k ostatním, milovat své posluchače, blízké a být jimi milován.

A jaký je dnes, po pětadvaceti letech?

Navlas stejný. Jako bonus navíc můžu zpívat texty, které jsem v sedmadvaceti letech nemohl. Mohl, ale nebyly by ode mě uvěřitelné.

Málokdo ví, že jste inženýr. Proč jste šel na elektrotechnickou fakultu?

To byla pragmatická volba. Logickým pokračováním po maturitě na elektrotechnické průmyslovce v Chomutově byla vysoká škola technického zaměření. Jsem rád, že jsem studoval. To bylo senzační období. Vysokoškolský studentský život byl bezva. Moc jsem si to užíval a poznal pár skvělých kamarádů. Po pravdě už během studií na výšce jsem začal profesionálně zpívat, přesto jsem si chtěl dokázat, že na to mám, a dostudoval jsem. Jen díky vstřícnosti mnoha lidí na škole, kteří mě nedusili a moc mi pomohli.

Byla vám Hana Zagorová na promoci? V té době jste s ní zpíval.

Ne, ne. Škola a má studia, to bylo mé soukromé území. Nikdy jsem neměl ani ve škole ani u kapely žádné úlevy. Považoval bych to za nepřípustné. Musel a chtěl jsem to zvládnout sám. Přesto myslím, že si mě Hanka za to, že souběžně studuji, docela považovala. Navzájem jsme se respektovali a já si jí za to vážil. Jsme oba chytří a věděli jsme to o sobě. V době studií a přípravy diplomky jsem měl při turné jedinou výhodu. Vlastní pokoj v hotelech, abych se mohl v klidu učit.

Pocházíte z Ústeckého kraje. Dětství jste prožil ve Staňkovicích na Žatecku. Kdy jste tam byl naposledy?

Minulý týden. Do Žatce jezdím k mamince a bratrovi. Od domu k domu to mám padesát minut autem. Přes Staňkovice jezdím vlastně pravidelně. Dokonce občas odbočím a projedu i kolem našeho bývalého bytu.

Chodil jste tam do školky?

Ano, i když jsem prý většinu času trávil v kuchyni a hrál si s hrnci. Jinak bych tam nevydržel. Odjakživa jsem neměl rád hromadné zájezdy, tábory a kolektivní výchovu.

Pamatujete si na některé holky z vaší školky?

Ze školy. Na Ivanu Trefnou, se kterou jsem začínal zpívat. Byl jsem zamilovaný do její sestřenice z města Pavly Dlugošové. Ta mě nakonec úspěšně odloudila mojí paní učitelce Malé. Hráli jsme si skladby na klavír po telefonu dlouhé hodiny. Hovorový impulz stál tehdy padesát haléřů a považte, běžný plat byl někde kolem jednoho tisíce tří set korun. Když pak rodičům přišel měsíční účet na sedm set korun, seřezali mě a bylo po lásce.

S ústeckým regionem máte spojené i pěvecké začátky. V kulturním domě v Chlumci jste měl zkušebnu. Na koho z Ústecka si rád vzpomenete? Máte tam přátele?

Samozřejmě. Každý fanklub musel tehdy spadat pod hlavičku nějakého kulturního zařízení. Každý nový koncertní projekt jsme pravidelně zkoušeli a uváděli v Kulturním středisku v Chlumci. Tehdy ho vedl Zdeněk Kymlička a vlastně jsme v kontaktu neustále. Stejně jako o sobě víme i s dalšími, třeba s fotografem Petrem Berounským nebo šéfkami někdejšího fanklubu Jarkou a Margitou.

V Ústí nad Labem jsem vás jako šestnáctiletá dívka viděla a slyšela poprvé a byla to láska na první pohled. Řekla bych, že na vás vyrůstají i dcery vašich někdejších fanynek. To vás musí těšit. Koho dnes vídáte v prvních řadách koncertů?

Ty, které mají rádi, co a jak zpívám, a ty, se kterými nás baví se navzájem potkávat. Během let v jistých intervalech natočím písničku, která znovu osloví „nově příchozí“, a to je velká radost.

Nemrzí vás, že nemáte duet s Hanou Hegerovou? V Právě tady… zpíváte „S Hegerovou řveme: Polož to!“ z jejího Petra a Lucie.

To je zajímavá představa, ale nemrzí mě to. Jsem sólový hráč a duet pro mě musí mít opravdový smysl. Nemám rád účelová spojení. Vím, že komerčně fungují, ale úlitby nedělám. A přesto, s Hegerkou jsme vlastně spojení prostřednictvím textů Pavla Cmírala.

Šansony a Francie patří k sobě. Chtěl byste být Francouz, nebo o tom jen zpíváte?

Možná. Baví mě francouzský šarm, elegance a poklid. Alespoň ten zdánlivý. Užívám si ho v textech písní Principal nebo Francouz, stejně jako v Aznavourově Já kvůli tobě stvořil svět nebo Brelově Jen láska tvá.

Teď ale přichází čas na Vánoce hrajou glórijá. Koncerty ukončíte těsně před svátky v kostele svatého Šimona a Judy v Praze. Rád zpíváte v atypickém prostředí?

Užívám si to. Vybírám si místa, kde chci hrát velmi pečlivě. Místo umocňuje emoce a pocity, které k písničkám patří. Lidé, a tím myslím všechny v hledišti i na jevišti, si odnášejí domů něco, co v nich přečká několik hodin nebo dnů. Opojení, které nás nutí setkávat se znovu a znovu.

Vy jste si letos dárky nadělil. Turné 25 LIVE, nové album. Kde chcete být za dalších pětadvacet let?

To, co bych chtěl, tedy zpívat, má nekonečný přesah a nemá s časem co dělat. Jde jen o to, jak si s tím poradí moje fyzické tělo.

PETR KOTVALD V DATECH

8. července 1959 Zpěvák se narodil v Žatci.
1980 Začátek spolupráce s Hanou Zagorovou, Stanislavem Hložkem a orchestrem Karla Vágnera.
1986 V první polovině června zpívá s nově postavenou skupinou Trik. Pilířem autorského týmu, spolupracujícího s Petrem dodnes, se stali skladatel Jindřich Parma a textař Pavel Cmíral.
1988 Vyšlo první sólové album Přísně soukromá sci-fi.
2003 Petr Kotvald poprvé přijal muzikálovou roli Parise v romantické show na ledě Romeo a Julie. V prosinci se v Lucerně koná koncert ke dvaceti letům od vydání historicky největšího hitu české pop music, písně Holky z naší školky.
2007 Vychází exkluzivní a jediná kompletní kolekce Kotvaldových největších hitů, dvojalbum se čtyřiceti skladbami.
2011 Pětadvacátý rok profesionální sólové kariéry Petra Kotvalda. Vydává novinkové album „Právě tady… právě teď“.

zdroj: http://www.sedmicka.cz

Přidej komentář

Autor:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře

24.04.2012 06:40 Aparna

pYTLIK / no ty vole vy ste snad vsichni uplne pahsoany. si uvedomte, co vam muze eva rict jinyho nez clovek na ulici, se ptejte jeho a neotravujte evu ma vlastni zivot a svy problemy tak ji neotravujte tema vasema srackama!!!!! zdravim evu